SubReader Plus
Wat is SubReader?
SubReader Plus er et abonnement der giver dig adgang til oplæste undertekster på de største streamingtjenester, såsom Netflix, Disney+, Viaplay og HBO Nordic.
Met SubReader Plus heb je toegang tot onze stemmen, die zijn gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Bij het voorlezen van de ondertiteling wordt het voorlezen eenvoudig en automatisch gesynchroniseerd met films en series. SubReader Plus maakt het mogelijk om films en series te volgen zoals ieder ander, ongeacht of je dyslectisch of slechtziend bent of om een andere reden moeite hebt met lezen, waardoor het moeilijk is om de ondertiteling te lezen en te begrijpen. Je kan je dus lekker ontspannen tijdens het kijken!
Wat kost SubReader?
Een maandabonnement van SubReader kost 6.99 EUR/p.m.. Het geld voor het maandabonnement wordt één keer per maand afgeschreven. Een jaarabonnement kost slechts 41.99 EUR/per jaar en daarmee bespaar je 45%. Het geld voor het jaarabonnement wordt één keer per jaar afgeschreven. Je kan de verschillende abonnementsprijzen in de app of op de website vinden. SubReader abonnementen zijn niet bindend en kunnen altijd opgezegd worden.
Als nieuwe gebruiker ontvang je altijd een gratis proefperiode van 14 dagen. De proefperiode is vrijblijvend en kan, net als het abonnement, altijd worden opgezegd.
Kan ik kiezen uit verschillende stemmen?
Ja. In de app kan je zowel mannelijke als vrouwelijke stemmen kiezen die de ondertiteling voorlezen. De stemmen zijn gebaseerd op de nieuwste technologie op het gebied van spraaksynthese en deze worden steeds bijgewerkt als er nieuwe technologische ontwikkelingen zijn. Dit betekent dat SubReader altijd de best beschikbare stemmen aanbiedt.
Via welke apparaten kan ik ondertitels lezen als ik films kijk met SubReader?
Je kan films en series met voorgelezen ondertitels kijken op verschillende apparaten. Je kan SubReader gebruiken om films en series te kijken via de televisie, computer of iPad. Echter worden de ondertitels altijd voorgelezen vanaf je telefoon of iPad.
Stoor ik anderen als ik SubReader gebruik?
Nee. SubReader is een discreet hulpmiddel dat je zowel alleen, maar ook met anderen erbij kan gebruiken bij het kijken van films. Zorg er dan wel voor dat je een koptelefoon gebruikt om naar de ondertiteling te luisteren om te voorkomen dat je anderen stoort. Als je SubReader gesynchroniseerd hebt met de film die je wilt kijken, kan je het scherm op de stand-by stand zetten en je telefoon of iPad wegleggen zonder dat het voorlezen van de ondertiteling stopt. Hetzelfde geldt als je de app in de bioscoop gebruikt. Vergeet dan niet om ook de telefoon te dempen.
Kan de ondertiteling in verschillende talen voorgelezen worden?
Ja. Je kan de ondertitels laten voorlezen in de talen waarvan ondertiteling beschikbaar is via de streamingdiensten. Dat houdt in dat je kan switchen tussen verschillende talen als de film of serie ondertiteling heeft in verschillende talen.
SubReader Bioscoop
Hoe gebruik ik SubReader in de bioscoop?
Om SubReader in de bioscoop te gebruiken, download je de app voor je telefoon en maak je een account aan. Scan de QR-code die bij de ingang van de zaal hangt, voordat je gaat zitten. De app zal automatisch beginnen met het voorlezen van de ondertiteling zodra de film start. Denk eraan om een koptelefoon te gebruiken, zodat je de anderen in de zaal niet stoort tijdens de film. Zorg er daarnaast natuurlijk voor dat je je telefoon op stil zet en het scherm op stand-by zet.
Kost het geld om SubReader in de bioscoop te gebruiken?
Het is gratis om SubReader in de bioscoop te gebruiken.
Moet ik een gebruiker zijn om SubReader in de bioscoop te kunnen gebruiken?
Ja. Je moet een account in de app aangemaakt hebben.
Waarom kan ik de app niet gebruiken in de bioscoop bij mij in de buurt?
Als je de app niet kan gebruiken in de bioscoop die bij jou in de buurt zit, betekent dit dat de bioscoop geen gebruik maakt van het SubReader platform. We hebben vaak gemerkt dat bioscopen graag gebruik willen maken van het SubReader platform als ze van hun klanten horen dat dit iets is waar vraag naar is.
Bioscoopeigenaren kunnen contact met ons opnemen via alexander@subreader.nl
Hoe weet ik of ik SubReader kan gebruiken bij de bioscoop bij mij in de buurt?
In de SubReader app vind je een kaart met een overzicht van alle bioscopen die het SubReader platform geïnstalleerd hebben. Hier kan je vinden of jouw bioscoop SubReader gebruikt. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met de bioscoop en vragen of ze gesproken ondertiteling met behulp van SubReader aanbieden. Als dat het niet geval is, wijs ze dan gerust door naar ons. Dan zetten wij het gesprek voort.
Heb ik iets extra's nodig om SubReader in de bioscoop te gebruiken?
Het enige wat je nodig hebt om de ondertiteling in de bioscoop voor te laten lezen, is een koptelefoon en een telefoon of iPad waar de app op geïnstalleerd is.
Kan ik SubReader in de bioscoop gebruiken, ongeacht de taal van de film?
SubReader werkt ongeacht de gesproken taal van de film.
Heb ik internet nodig om SubReader in de bioscoop te gebruiken?
Als je een film met SubReader in de bioscoop kijkt, is het belangrijk dat je een 3G/4G verbinding hebt of dat je verbonden bent met de wifi van de bioscoop. Je kan aan het personeel vragen hoe je je telefoon of iPad kan verbinden met de wifi. SubReader verbruikt weinig data, dus je hoeft niet bang te zijn dat we al je data van je abonnement verbruiken.
Algemene vragen
Wie kan SubReader gebruiken?
SubReader kan gebruikt worden door iedereen die moeite heeft met het lezen van de ondertiteling. De afgestemde ondertitels van SubReader maken het meer ontspannen om films en series te kijken, zodat je net als anderen de film kan volgen. Of je nu dyslectisch bent, leesproblemen hebt, slechtziend bent of de ondertitels nog niet hebt leren lezen.
Hoe download ik SubReader?
Je kan SubReader downloaden in de App Store voor iPhones en in de Google Play Store voor Android telefoons.
Op welk apparaat moet ik SubReader downloaden?
Download SubReader op je telefoon of iPad om de ondertiteling hardop voor te laten lezen. Je hoeft SubReader NIET te downloaden op het apparaat waarop je films of series kijkt, zoals je smart tv of computer.
Hoe creëer ik een gerbruiker?
Download en open de app en selecteer de gewenste inlogmethode. Je kan kiezen om in te loggen via SMS, e-mail, Apple, Facebook of Google. Afhankelijk van welke inlogmethode je kiest, wordt gevraagd om de informatie te verifiëren met een verificatiecode. Nu heb je toegang tot de SubReader app. Hier kan je zoeken naar films en series.
Wat is dyslexie en wie heeft het?
Er ontstaan vaak veel vragen als je erachter komt dat jij of iemand in de familie dyslectisch is. Vaak wordt dyslexie op jonge leeftijd ontdekt als kinderen naar school gaan en ze problemen hebben met lezen en schrijven. Echter kan dyslexie, ook wel woordblindheid of leesblindheid genoemd, ook pas later ontdekt worden. Het kan een enorme uitdaging zijn om o.a. lessen in de klas en buitenlandse films te volgen zoals de anderen, zonder te begrijpen hoe dat komt. Dyslexie is vaak erfelijk, waardoor het regelmatig voorkomt dat meerdere personen in de familie woordblind zijn. Het is belangrijk om te weten dat er geen verband is tussen dyslexie en intelligentie, maar het kan verwijzen naar een neurologische remming in de fonologische component van taal. Alleen bij het koppelen van letters en klanken werken de hersenen anders dan bij mensen zonder dyslexie. Dyslecten hebben daarom vaak meer tijd nodig om teksten te lezen. Dat betekent bijvoorbeeld dat de ondertiteling van een film of serie te snel gaat en dat de hersenen niet genoeg tijd hebben om de tekst te verwerken en te begrijpen wat er gezegd wordt, voordat er nieuwe ondertitels op het scherm verschijnen. Daarom kan het moeilijk zijn om de ondertiteling van films en series te volgen als je dyslectisch bent.
Ongeveer 5-8% van de Nederlandse bevolking is dyslectisch, wat betekent dat er ruim een miljoen mensen dyslexie hebben. Niet alle dyslecten ervaren dezelfde belemmeringen en sommigen zijn beter in lezen en schrijven dan anderen. Er zijn veel verschillende hulpmiddelen en tegenwoordig zijn er ook steeds meer apps beschikbaar voor mensen die woordenblind zijn. Dit creëert betere omstandigheden voor mensen met dyslexie en het maakt het dagelijks leven makkelijker.
Wat betekent het om problemen te hebben met lezen en schrijven?
Als iemand problemen heeft met lezen en schrijven, kan dat te maken hebben met verschillende aspecten en daarom hoeft iemand niet per se dyslectisch te zijn. Als iemand een visuele of andere handicap heeft, kan het lastig zijn om een tekst te volgen of om foutloos te schrijven. Het kan ook komen doordat iemand ondergestimuleerd is op het gebied van taal, een taalstoornis heeft of dat er gebrek aan onderwijs is. Als Nederlands niet je moedertaal is, kunnen zowel culturele- als taalverschillen het lastig maken om Nederlandse teksten te begrijpen. Daarom kunnen er dus verschillende redenen zijn waarom een kind, tiener of volwassene moeite kan hebben het volgen van ondertitels in films en series.
Wat kan een uitdaging zijn als je dyslectisch bent en hoe kan je hulp krijgen bij dyslexie?
Met leesblindheid kan het moeilijk zijn om veel tekst te lezen. Het kost tijd om de structuur van de tekst te zien en het komt vaak voor dat zinnen verkeerd gelezen worden, waardoor het niet lukt om de volledige context van de tekst te begrijpen. Het kan lastig zijn om letters en klanken aan elkaar te koppelen en soms wordt de tekst wazig en onduidelijk tijdens het lezen. Daarom is het ook moeilijk om teksten te volgen die snel gelezen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van de ondertitels in films. Die snel veranderen als iemand anders begint te praten. Het is daarom vaak een uitdaging zijn om met vrienden of andere sociale contacten een filmavondje te plannen of naar de bioscoop te gaan. Als gevolg hiervan lopen veel dyslecten het risico om zich buitengesloten te voelen als nieuwe films en series besproken worden met vrienden en familie. Vooral als het gaat om buitenlandse films waarvan ze de ondertitels niet kunnen lezen. Mensen met dyslexie leren net als anderen ook Engels en zo is het mogelijk om Engelse films te kijken, zonder de ondertiteling te lezen.
Er zijn veel hulpmiddelen voor dyslecten in de vorm van computerprogramma's, leeslinealen, maar ook apps. Sommige hulpmiddelen worden bechikbaar gesteld door gemeenten en scholen, andere kunnen particulier aangeschaft worden. Een logopedist kan helpen bij het kiezen van goede dyslectische hulpmiddelen en kan daarnaast adviseren welke hulpmiddelen bij jou passen. Daarnaast kan je ook via het internet zoeken naar dyslectische hulpmiddelen. Vanwege het feit dat er nu veel apps voor dyslecten zijn, is het gemakkelijk om een aantal verschillende te proberen en te kijken welke het beste werkt.
We hebben hier een overzicht gemaakt van een aantal tools die beschikbaar zijn voor dyslectici: hier
Wat zijn andere woorden voor dyslexie?
Naast dyslexie kan je woordblindheid en leesblindheid gebruiken om dyslexie te beschrijven.